Sondajda Dikkat Edilmesi Gerekenler

SONDAJ NEDİR? İşlem yapılacak zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı sistem yâda çamur dolaşımıyla kuyu açılma sürecidir. Kısaca sondaj işlemi bu iş için gerekli araç ve gereçler kullanarak yeryüzünde çeşitli sebeplerle kuyu açma işlemidir. Bu işlem sonucu açılan kuyuya sondaj kuyusu ve sondaj işlemini yapan makineye ise sondaj makinesi denir. Sondajın tarihi tam olarak bilinememekle…

su sondajı

Sondaj Nedir?

Sondaj belirli sebep ve prensipler doğrultusunda kayaları parçalamak ya da delikler açmak için yapılan işlemlere verilen addır. Sondajın istenilen noktada ve verimli yapılabilmesi için fiziki şartların sağlanması gerekmektedir. Sondanın başlayabilmesi için sondaj lokasyonuna ulaşmak ve gerekli ekipman ve araçları nakletmekle gerçekleşir. Sondaja başlamak için şu öncelikler yerine getirilmelidir. 1)Yol yapımı 2)Nakliyat 3)Platform yapımı 4)Su temini…

Döner Sondaj

Sondaj Nasıl Yapılır?

Özel bir takım sondaj ,ekipman ve malzemeleri ile yapılan her tür katı ortamda ve her yönde silindirik şekilde derin kazı makinaları ile yapılan kazı işlemine sondaj denir. Sondaj 4 ana prensibi 1-) Kazma işlemi:  kazma işlemi sırasında farklı ekipmanlar kullanmak gerekebilir bu araçlar döner sondaj metodunda ve kazma işlemlerini kendi ekseni etrafında dönerek kazı yapan…

Sondaj Makineleri

Sondaj işlemi yer altından yer üstüne çıkarılmak istenen kaynak için kuyu açma yöntemlerinin genel adıdır. Bu işlemi yaparken birçok sebeple uygulamak mümkündür. Petrol kuyusu, maden kuyusu, su kuyusu gibi nedenlerle kuyu açılması ve sondaj çalışması mümkündür. Sondaj makineleri genellikle su, etüt ve maden bulma adına kullanılır. Sondaj ekipmanları delme yöntemine göre üç gruba ayrılır bunlar:…

Tijler ve Muhafaza Boruları

Tijler ve Özellikleri Sondaj işlemi yer altında ulaşılmak istene bir madde için açılan kuyulardır. Bunlar petrol kuyuları, maden kuyuları ya da su kuyuları olabilir. Kuyu açma işlemi için yapılan işlemede sondaj denir. Sondaj yapılırken dikkat edilen ve uygulanan yöntemler vardır. Bunlar kullanılan sondaj ekipmanına göre değişiklik gösterse bile hangi yöntemle olursa olsun uygulanan bir teknik…

Sondaj Çamuru

Sondaj çamuru döner sondaj yöntemi ile çalışırken; delmeye yardımcı olması, soğutması, yağlaması, delgi kalıntılarını yeryüzüne taşınması, duvarları koruma ve fışkırmayı önlemesi açısından depolandığı alandan sondaj kuyusuna gönderilip geri dönen hafif kıvamlı çamur şeklinde olan malzemedir. Kuyuda dolaşan bu malzeme sayesinde sondaj işlemi daha kolay yapılır. Tam olarak sondaj sıvılarının görevlerini sayacak olursak; Matkabın ve boruların…