Karotiyer Nedir?
Karotiyer dünya çapında derin sondaj çalışmalarında kullanımı tercih edilen ileri teknoloji ürünü olan sondaj ekipmanlarındandır. Yeraltına yapılan sondaj işlemleri sırasında, kesilen formasyondan silindirik örnek alma işlemlerine karot alma ,bu işlemi yapan donanıma da karotiyer adı verilir.Sondaj çalışmaları sona erdğinde mutlaka düzenli ve temizlenmiş olarak orijinal kutularında saklanması gereken karotiyerler ayrıca hangi derinlikte hangi tür ve miktarda karot alındığını belirten bir arşivleme sistemi ile kullanılmalıdır.
Karotiyer Çeşitleri
a)Normal karotiyerler: normal karotiyerler iki tip olarak bulunur.
1) İki tüplü karotiyer:İki tüplü karotiyer, genelde daha çok kullanılan bir çeşittir rulolu veya Lamlı karotiyer bağlı bulunduğu bir dış tüp ve karotu muhafaza eden bir iç tüpten oluşmuştur. Matkap sondaj işlemi sırasında ilerlerken alınan karot tüp içinde yükselmeye başlar, alınan karotun sarsıntı sebebi ile düşmemesi için karotiyerin alt ucunda karot tutucu bulunur. Bu tip karotiyelerin ortalama randımanı % 65-% 70 civarındadır.
2)Tek tüplü karotiyer :Karot alınması sırasında istenilen derinlikte normal ilerleme durdurulup, boruların (tij) içerisinden karotiyer bırakılır ve bu esnada karot matkabı ,asıl sondaj matkabının ortasında bulunan boşluktan dışarı çıkarve daha sonra karot alınır veözel bir kablo kullanarak borunun içinden yukarı çekilir ve küçük boyutlarda karot alınması sağlanır.
b)Yatay karotiyerler: Darbeli, tabancalı, hidrolik ve dönemli yatay karotiyer olarak sınıflandırılır.
c)Elmas uçlu karotiyerler: Diğer normal karotiyerlerden farkı, elmas uçlu olmaları sebebi ile ve çok sert formasyonlarda yüksek verim almak için kullanılır % 100 e varan performans gösterirler. Sondaj çalışmalarında önemli bir sondaj ekipmanı olan karotiyerler ,sondaj sonrası oldukça iyi temizlenmeli ve alınan karotların hangi uçla hangi derinlikten alındığı mutlaka listelenmelidir.
Wireline karotiyer
Wireline karotiyer sondaj çalışmalarında kullanılan bir karotiyer türüdür, iç tüp başlığı ve iç tüp bu donanımın en önemli parçalarını oluşturur. İç tüpün her iki yanındaki dişlerin ölçü ve tipleri aynıdır, ve iç tüpün her iki yanı erkek dişli soğuk çekme borudan yapılmıştır. Sondaj sırasında alınan karot iç tüpün üst tarafını çok daha hızlı aşındırdığından, zaman zaman iç tüpün yerini değiştirmek materyalin kullanım ömrünü uzatacaktır. Sondaj sırasında alınan karot tutan segmanın koyulduğu segman yuvası iç tüpün en alt tarafında bulunmaktadır segman yuvasının içinde segmanın konulduğu alanın üzerindeki bu yuvaya segman konulabilir, segman ringi segman ile alınan karotun iç tüpün içine çekilesini engelleyici özelliktedir. İç tüp borusunun içerisinde bulunan iç tüp başlığı wireline karotiyer sisteminin en önemli parçasıdır ve içerisinde bazı sistemler barındırmaktadır. İç tüp dış tüpün içerisine konulduğunda iç tüpün üzerindeki mandal sistemi, dış tüp üzerindeki zırha kilitlenerek iç tüp çalışırken geri çekilmesi engellenir ve çalışma sona erdiğinde başlığın üzerinde bulunan mızrak ucu şeklindeki kısım overshot vasıtası ile çekildiğinde mandallar geri çekilerek kapanır bu sayede iç tüp borular arasından geçmek sureti ile rahat bir şekilde alınır.
Overshot
Overshot sondaj uygulamaları yapılan bölgelerde, o bölgede yapılan sondaj sonucu elde edilen maddelerinin matkap veya kesme aletleri yardımı ile alınan ve karot olarak adlandırılan malzemenin yukarıdan aşağıya karotiyerler tarafından alınmasından sonra karotiyerin ucunda bulunan ve mızrak ucu görünümündeki uçları çekmek için kullanılan bir sondaj ekipmanıdır. Yer altı ve yer üstü sondaj uygulamalarına uygun şekilde türleri bulunmakta ve yüksek kalitede hammadde kullanılarak imal edilmektedir.
Düz Takım Karotiyer
Düz takım karotiyer daha çok fazla derinlik gerektirmeyen sondaj çalışmaları ve zemin etüdü amacı taşıyan sondajlar için tercih edilen bu tip karotiyerler ,elde edilmek istenen karot özelliğine göre tek tüp karotiyer, T çift tüp karotiyer şeklinde sınıflandılır. Bozulmamış numune almak için genelde T6 S tipi çift tüplü karotiyer kullanılması tavsiye edilmektedir. Sondaj çalışmalarında kullanılan tüm materyaller ve sondaj ekipmanları ,uzman kadrolar tarafından ve dikkatli olarak kullanılmalıdır birçok ekipman ileri teknoloji ürünü ve hassa olabildiğinden azami dikkati göstermek gerekmektedir. Sondaj çalışmaları ve ekipmanları ile bilgi alabilmek için http://furkansondajekipmanlari.com internet sitemizi veya 0 545 359 06 94 numaralı telefonumuza ulaştığınız takdirde konusunda uzman personelimizden her türlü bilgi ve sondaj ekipmanlarının fiyat ve kullanımı hakkında gerekli bilgileri alabilirsiniz.