Karotiyerle elmas veya vidya kronu birbirine bağlayan kısa boru parçalarına portkron denir.
Sondaj çalışmaları insanların gelişmeye başlamaları ile birlikte yer altında bulunabilecek ve insan yaşamının kalite standartlarını yükseltebilecek yeni keşifler ve arayışlar sonucu başlamıştır. M.Ö 2000 yıllarına kadar uzanan ilk sondaj çalışmalarında, bambu çubukları kullanılarak arama yapıldığı ve tuz bulunduğu kayıtlarda görülmektedir. Daha yakın evrelere gelindiğinde ise, mısırda piramitlerin yapım çalışmaları esnasında ilk karot örneklerinin alınması ve arazi analizleri yapıldığı ortaya çıkmıştır.
Petrol ve benzeri türevde Enerji ürünlerinin yetersiz olması ve zor bulunması alternatif enerji kaynağı bulma yolunda çalışmaları artırmış ve Amerikalı Billy Morris tarafından sondaj motoru kullanılarak yapılmıştır. Avrupa da sanayi devrimi ile birlikte ,sondaj yapma alanları ve sondaj teknikleri gelişmeye başlamış, bunun sonucunda çok farklı Enerji kaynakları insan kullanımına sunulmuştur.
Portkron Nedir?
Yapılacak sondaj, her ne kadar zor ve zahmetli bir iş olsa da kullanılan sondaj aletleri ve uzman iş gücü bu çalışmaları mümkün olduğu kadar kolaylaştırmıştır. Yüksek teknoloji kullanılarak üretilen sondaj ekipmanları ve bilgisayar destekli zemin etüt çalışmaları sayesinde, sondaj tüm dünyada sürdürülebilir Enerji çalışmalarında çok önemli katkılar sağlamaktadır. Yapılacak sondajlarda en önemli hususlardan biri de mutlaka uzman kadrolar ile çalışmak ve sondaj işlerini daha da kolay hale getirecek olan ileri teknoloji ile üretilmiş sondaj ekipman ve materyallerini kullanmak önem arz etmektedir. Sondaja uygun olan yerlerin haricinde zor kayaçlar ve sert zeminlerde araştırma ve sondaj yapılabilmesi için bilinen en sert ve dayanıklı maden olan elmaslardan yararlanılmış ve zor kayaçların kesilip,numune karotların alınması daha kolay hale gelmiştir. En küçük bir sondaj materyalinin bile önemli olduğu çalışmalarda, kuyuların açılma ve genişletilmesi önem arz etmektedir sondaj çalışmalarında küçük bir parça olmasına rağmen önemli bir işleve sahip olan porktron adı verilen bir parça da önemli işlevler görmekte ve sondaj çalışmalarında kullanılmaktadır.
Portkron Nasıl Kullanılır?
Portkron yapılan sondaj çalışmalarında karotiyer ile elmas veya vidya kronu birbirine bağlamaya yarayan kısa boru parçalarıdır. Portkron un dış çapı elmas matkabın dış çapından daha geniştir bu sebeple sondajın ilerlemesi sırasında elmas veya vidye kronun arkasından açılan kuyuyu tarayarak daha geniş hale getirir ve kuyunun çaptan düşmesini önler. Takım sıkışmasına ve vibrasyona engel olur. portkronlar ayrıca karotiyenin merkezlenmesini sağlar her çap ve tiplere uygun portkron mevcuttur. Kireç taşı, kil gibi yumuşak zeminlerde düz portkronlar, dolomit, şist gibi sert zeminlerde vidyeli port kronlar ve kuvars, granit, bazalt gibi daha sert zeminlerde ise elmaslı portkron kullanılır.
Portkron Çeşitleri
Tipleri :
1.Düz Portkronlar : Yumuşak zeminlerde kullanılır.(kireç taşı,kil)
2.Vidyalı Portkronlar : Sert zeminlerde kullanılır.(dolomit,şist)
3.Elmaslı Portkronlar : Daha sert zeminlerde kullanılır.(kuvarsit,granit,bazalt)
Sondaj çalışmalarında ihtiyacınız olan her tür materyal ve sondaj aksamları ile ilgili öğrenmek istediğiniz bilgilere ulaşabilmek için http://furkansondajekipmanlari.com internet sitemizden ya da 0545 359 06 94 numaralı telefonlarımızdan ize ulaşarak sondaj ve ekipmanları hakkında profesyonel düzeyde yetişmiş personelimizden bilgi alabilirsiniz.